Hudsykdommer

De vanligste hudsykdommene og hvordan behandle dem

Har fått utslett eller hudforandringer og er usikker på hva det kan være? Her får du oversikt over de vanligste hudsykdommene som kan opptre i ansiktet.

21. oktober 2020Skrevet av: Andrea Birketvedt

Kviser (akne)

Hva er kviser?

Akne eller kviser, er en betennelse i hudens talgkjertler. Kviser er en vanlig tilstand, og nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder.

Hos mange går tilstanden tilbake i 20-årene, men det er også mange som har med seg plagene videre inn i voksen alder.

Hvorfor får noen kviser?

Det er trolig flere årsaker som sammen fører til utvikling av kviser. Akne og kviser oppstår når talgkjertler i huden blokkeres. I tillegg vil bakterier kunne utløse en betennelse i huden og forverre plagene.

Man ser også at den enkeltes hudtype har betydning for hvor uttalte plager man får, og hormoner virker også inn på utviklingen av kviser og akne.

Du kan lese mer om kviser her


Rosacea – rødhet som ofte opptrer i kinn

Hva er rosacea?

Rosacea er en betennelse i huden som gir rødhet og et kviseliknende utslett i ansiktet. Plagene kommer ofte anfallsvis og varer i ca fem minutter av gangen. Hos noen kan man også se utvidede blodkar i huden, og enkelte kan også bli rød og irritert rundt øynene.

Hvorfor får noen rosacea?

Årsaken til rosacea er foreløpig ukjent, men utslettet skyldes sannsynligvis både arv og miljø. Dersom du har nær familie som har rosacea, er det derfor økt sjanse for at du kan få dette selv. Det er kjent at miljøfaktorer som sollys og alkohol kan utløse eller forverre tilstanden, men ingen av disse regnes som årsak til utslettet alene.

Les mer om rosacea her


Perioral dermatitt – kviselignende utslett rundt munn og nese

Hva er perioral dermatitt?

Perioral dermatitt er et utslett som oppstår i deler av ansiktet, og som består av rød irritert hud og spredte kvise-liknende områder. Høres ut som akne, tenker du kanskje, men til forskjell fra akne er utslettet ved perioral dermatitt ofte symmetrisk, og man kan se et område med normal uaffisert hud rundt leppene.

Utslettet oppleves ofte som stikkende eller brennende, og hvis du forsøker å behandle dette med kremer mot akne, vil dette ha lite eller ingen effekt.

Hvorfor får noen perioral dermatitt?

Årsaken til perioral dermatitt er ikke kjent. Man mistenker at en infeksjon med en bakterie eller et virus kan være årsaken, men har ikke lykkes i å påvise dette enda.

Bruk av lokale kremer som inneholder steroider kan dessuten utløse perioral dermatitt. Hva som trigger eller forverrer tilstanden er sannsynligvis noe individuelt, her må man prøve seg frem.

Les mer om perioral dermatitt her


Eksem: atopisk eksem og kontakteksem

Hva er eksem?

Eksem, også kalt dermatitt, er en betennelse i overhuden som oppstår når hudens ytterste beskyttelse er skadet. Eksemet kan forverres av flere faktorer som f.eks allergi, irriterende stoffer eller sol.

Det finnes forskjellige typer eksem, blant annet atopisk eksem, håndeksem, seboreisk eksem, soleksem og kontakteksem

Hvorfor får noen eksem?

Det er ingen klar årsak til hvorfor noen blir rammet av denne tilstanden, men både arvelige komponenter og miljøfaktorer spiller inn. De fleste mennesker opplever en type eksem i løpet av livet, men mange kan «vokse av seg» denne sykdommen

Les mer om eksem her.


Seboreisk eksem: flass-eksem som rammer hodebunnen

Hva er seboreisk eksem?

Denne tilstanden kalles også «flass-eksem», og er en kronisk tilstand. Man får ofte skjellende utslett med rød hud, og det er vanlig at det klør. Det kan varierer fra mild flassing til mer hissig betennelse og skjellende hudforandringer.

Hvorfor får noen seboreisk eksem?

Det er ingen helt klar årsak til dette utslettet, men mye kan tyde på at utslettet kan skyldes en reaksjon på en naturlig forekommende hudsopp (Malassezia). Derfor er også behandlingen rettet mot denne sopptypen.

Hvorfor denne hudreaksjonen finner sted, vet man ikke, og mange kan dessuten ha denne soppen på huden uten at de får utslett av det. Tendensen til flass og eksem er ofte til stede hos flere familiemedlemmer, og tilstanden blir ofte bedre om sommeren og verre om vinteren.

Les mer om seboreisk eksem her.

Lyst til å lære mer?