Hudsykdommer

Husk å sjekke føflekkene

Den vanligste typen hudkreft i Norge er føflekkreft, også kjent som melanom. Vårt lille land er i verdenstoppen av antall rammede og hvert år er det rundt 2300 personer som får kreftdiagnosen.​

17. juli 2021Skrevet av: Andrea Birketvedt

Hva er melanom/føflekkreft?

Melanom oppstår i hudens pigmentceller. Noen av hovedårsakene til utvikling av føflekkreft er at du har blitt veldig solbrent i tidlig alder eller har fått store mengder UV-strålinger fra solarium eller fra solen. Andre disponerende faktorer er hvis mange i familien med føflekkreft, dersom du har mange føflekker selv (over 50), om du har lys hud og/eller blir lett solbrent. Føflekkreft forekommer oftest på overkroppen for begge kjønn. Det er også vanlig for kvinner at føflekkreft kan utvikles på beina. ​

Hele 66% av alle som har fått kreftdiagnosen har levd med melanom i 5 år eller mer før diagnosen ble satt. Det er også viktig å poengtere at 80-90% blir helt friske igjen.

Hvordan sjekke føflekkene?

A: Asymmetri. Dersom føflekken er veldig ujevn i kantene eller utvikler ujevnhet kan dette være en føflekk som burde sjekkes. Du kan tenke at begge sidene av en føflekk skal være like, er sidene ulike indikerer det en sjekk.


B: Border (grense). Dersom føflekken din “flyter ut” i kantene, er uklar eller uregelmessig er dette en føflekk som burde sjekkes.

C: Colour (farge). Når føflekken endrer farge eller blir glinsende i overflaten kan det være en føflekk med celleforandringer. Fargene kan variere fra rødbrun til sort.


D: Diameter. Normale føflekker er små men kan variere i størrelsen. Ved føflekkreft er det vanlig at de er mellom 5-7 diameter.


E: Evolution (endring). Dersom føflekkene dine forandrer seg, blør lett eller klør kan dette være tegn på føflekkreft. E kan også stå for elevation (hevelse) som også må observeres. Viktigst av alt er at føflekken helst skal holde seg uendret og at du skal være obs på utvikling av nye flekker. Oftest utvikles det ikke kreft i føflekker som allerede har vært der fra før. Enhver forandring bør sjekkes av lege.

Bilder lånt i samarbeid med kreftforeningen.no

Kan føflekkreft forebygges?

De fleste tilfellene med hudkreft kan forebygges. Faktisk har 90% av tilfellene oppstått i sammenheng med UV-stråler fra solarium eller sol. Husk å beskytte deg med solkrem og ta pauser fra solen når den er på det sterkeste. Forskning viser faktisk at vi burde lære av andre land og ta en "siesta" på formiddagen slik som f.eks Spania. Ingen brunfarge er verdt risikoen. Husk å kaste et blikk på huden til dine nærmeste og på din egen. Følg med på forandringer og ha lav terskel for å oppsøke lege dersom du ser en endring.


Sjekk huden din!

Trykk her for å ta føflekktesten til kreftforeningen.no.Medisinsk godkjent av Dr. Andrea Birketvedt, skrevet av sykepleier Mariann Hæstad.


Kilder: kreftforeningen.no

Lyst til å lære mer?