Hudsykdommer

Seboreisk eksem: årsaker, symptomer og behandling

Seboreisk eksem rammer ofte hudområder med mange talgkjertler, som for eksempel hodebunnen. Les om vanlige symptomer og behandling.

5. oktober 2020Skrevet av: Harald Dobloug

Er du usikker på hva et utslett eller hudforandring i ansiktet kan være? Få sikker diagnose og behandling fra våre erfarne leger gjennom en digital legekonsultasjon her.

Hva er seboreisk eksem?

Denne tilstanden kalles også «flass-eksem», og er en kronisk tilstand. Man får ofte skjellende utslett med rød hud, og det er vanlig at det klør. Det kan varierer fra mild flassing til mer hissig betennelse og skjellende hudforandringer.

Det kan oppstå i alle aldre, som regel sees det hos spedbarn og voksne mellom 20-40 år. Hos voksne er denne tilstanden mer kronisk, det vil si at utslettet kan komme tilbake en tid etter behandling.

Hvorfor får noen seboreisk eksem?

Det er ingen helt klar årsak til dette utslettet, men mye kan tyde på at utslettet kan skyldes en reaksjon på en naturlig forekommende hudsopp (Malassezia). Derfor er også behandlingen rettet mot denne sopptypen. Hvorfor denne hudreaksjonen finner sted, vet man ikke, og mange kan dessuten ha denne soppen på huden uten at de får utslett av det. Tendensen til flass og eksem er ofte til stede hos flere familiemedlemmer, og tilstanden blir ofte bedre om sommeren og verre om vinteren. 

Kan noe forårsake seboreisk eksem?

Det er vanlig at denne tilstanden er verre på vinteren, og bedre på sommeren. Stress er også en viktig faktor, da det kan forverre tilstanden.

Hos noen med immunsvikt (det vil si nedsatt immunforsvar) kan man se denne tilstanden litt oftere. I tillegg er det sett økt forekomst ved noen nevrologiske sykdommer (f.eks parkinsonisme, epilepsi).

Hvordan ser seboreisk eksem ut?

Typisk kan man se rødt, skjellende utslett i hodebunn, på ører, øyebryn, nesevinger, øyelokk og bryst. Det er vanlig at det klør.

Egenbehandling ved seboreisk eksem

For at behandlingen du får fra legen skal ha effekt, anbefaler man å fjerne tykke skjell før man starter behandling. Våre leger gir informasjon om riktig egenbehandling ved siden av behandlingsplan og resept.

Hvilke legemidler kan behandle seboreisk eksem?

Det finnes reseptbelagte kremer, salver og såper. Legen vil gi deg tilpasset behandling etter grundig vurdering av informasjon og bilder.

Når bør man oppsøke lege med seboreisk eksem?

Om man er usikker på tilstanden, eller om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man opplever mye ubehag under behandling. Legen gjør en medisinsk vurdering, gir råd, og forskriver effektiv behandling.

Lyst til å lære mer?