Hudsykdommer

Utslett rundt nese eller munn? Det kan være perioral dermatitt

Perioral dermatitt en tilstand som ofte oppstår rundt munn eller nese, og som består av rød irritert hud og spredte kvise-liknende områder. Her kan du lese om årsaker til perioral dermatitt og hvordan den kan behandles.

10. februar 2023Skrevet av: Andrea Birketvedt

Er du usikker på hva et utslett eller hudforandring i ansiktet kan være? Få sikker diagnose og behandling med grundig informasjon fra våre erfarne leger gjennom digital legekonsultasjon her.

Hva er perioral dermatitt

Perioral dermatitt er et utslett som oppstår i deler av ansiktet, og som består av rød irritert hud og spredte kvise-liknende områder. Høres ut som akne, tenker du kanskje, men til forskjell fra akne er utslettet ved perioral dermatitt ofte symmetrisk, og man kan se et område med normal uaffisert hud rundt leppene. Utslettet oppleves ofte som stikkende eller brennende, og hvis du forsøker å behandle dette med kremer mot akne, vil dette ha lite eller ingen effekt.

Det er en selvbegrensende tilstand, som hos noen kan gå over uten behandling. Prognosen er god, og som regel får man ingen arrdannelse av utslettet. Dessverre kan dette utslettet komme tilbake senere i livet.

Hvorfor får noen perioral dermatitt?

Årsaken til perioral dermatitt er ikke kjent. Man mistenker at en infeksjon med en bakterie eller et virus kan være årsaken, men har ikke lykkes i å påvise dette enda.

Man ser for seg at utslettet kan trigges eller forverres av mange ting, for eksempel kosmetika, sollys, varme, vind og hormonelle forstyrrelser.

Bruk av lokale kremer som inneholder steroider kan dessuten utløse perioral dermatitt. Hva som trigger eller forverrer tilstanden er sannsynligvis noe individuelt, her må man prøve seg frem. 

Kjennetegn ved perioral dermatitt

Typisk for perioral dermatitt er kviselignende utslett med kviser, nupper og rødme rundt munn, på haken, nese, øyne og i kinn. Ofte ser man en såkalt «elementfri sone» rundt leppene, det vil si et blekt område uten utslett. I motsetning til akne er det ikke vanlig å se hudormer. Utslettet kan av og til klø.

Egenbehandling ved perioral dermatitt

Det er spesielt viktig å unngå irritanter som forverrer og utløser utslettet. Det varierer fra person til person hva man reagerer på, og det kan være for eksempel fete hudprodukter, sminke, rensemidler, varm drikke, alkohol og sterk mat.

Hvilke legemidler kan være aktuelle for å behandle perioral dermatitt?

Behandling mot perioral dermatitt er reseptbelagt. Dette inkluderer lokale midler som antibiotikakrem eller antibiotika i tablettform. Behandlingstid varierer, men varer som regel i 1–3 måneder. Hvis man ikke behandler tilstanden kan den vare i flere år.

Når bør man oppsøke lege med perioral dermatitt?

Om man er usikker på tilstanden, eller om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man opplever mye ubehag under behandling. Legen gjør en medisinsk vurdering, gir råd, og lager en effektiv behandlingsplan til deg.

Lyst til å lære mer?