Oppfølging

Urinveisinfeksjon hos menn

Urinveisinfeksjon hos menn regnes som en komplisert UVI, da den lange reisen fra urinrørsåpningen til blæren gjør det ekstra vanskelig for bakteriene å komme til. I de fleste tilfeller antas det derfor at det er en bakenforliggende årsak til at urinveisinfeksjon har oppstått.

30. mars 2023Skrevet av: William Larsen

Urinveisinfeksjon (også kalt UVI, blærekatarr, cystitt), er som navnet tilsier - en infeksjon i urinveiene. Infeksjonen kommer som regel av at bakterier får vandret oppover mot blæren fra urinrørsåpningen. Da bakterier trives godt i varmt og fuktig miljø er det også naturlig at de blomstrer opp når de kommer i urinveiene. Oftest vil bakteriene som forårsaker en urinveisinfeksjon stamme fra endetarmen.

Er det kun kvinner som får urinveisinfeksjon?

Nei, menn kan også få det. Det er likevel store anatomiske forskjeller som gjør at UVI hos menn er en helt annen tilstand enn hos kvinner.

Hos Maja.no behandler vi kvinner med ukomplisert UVI. Ukomplisert UVI vil si at det ikke er grunn til å tro at det foreligger noen spesiell årsak bak infeksjonen. Siden kvinner har et relativt kortere løp enn menn fra urinrørsåpning til blære, er det lettere for tarmbakterier å havne i urinveiene. Denne typen UVI er svært vanlig, og kvinner opplever gjerne ukomplisert urinveisinfeksjon flere ganger i livet, og noen flere ganger i året! Derfor gjenkjenner man ofte symptomene som oppstår, og kan enkelt behandles med smertestillende, rikelig væskeinntak, eller antibiotika.

Hva er en komplisert urinveisinfeksjon?

Dersom det er grunn til å tro at det befinner seg en bakenforliggende årsak til infeksjonen, snakker man om en komplisert UVI. Årsaker til dette kan være anatomiske forandringer i urinveiene, nyrestein, refluks(tilbakestrømning) av urin, og mange flere. Disse tilfellene kreves det en grundig utredning hos fastlege eller spesialist.

En annen form for komplisert UVI, er nettopp UVI hos menn! Den lange reisen fra urinrørsåpning til blære (20-25 cm) gjør det særs vanskelig for tarmbakterier å vandre opp på egen hånd. Derfor antar man i de aller fleste tilfeller at det befinner seg en bakenforliggende årsak til urinveisinfeksjon hos menn. Årsaker kan f.eks være endringer i prostata, nyrestein, anatomiske endringer i urinveiene, refluks av urin og svekket immunforsvar. Slike tilstander krever alltid videre utredning av spesialist.

Symptomene kan likevel ligne på en ukomplisert UVI, med f. eks svie ved vannlating og hyppig trang til å late vannet. Hos spesialist undersøker man gjerne prostata, nyrene og urinveiene, i tillegg til å ta blodprøve og urinprøve.

Behandlingen vil ofte være rettet mot den bakenforliggende årsaken i tillegg til å behandle selve urinveisinfeksjonen.

Artikkel gjennomgått og oppdatert av sykepleier Mariann: 30.03.23

Kilder:
FHI
NEL

Lyst til å lære mer?

Oppfølging

Seksuelle overgrep

Seksuelle handlinger skal være frivillige. Et seksuelt overgrep kan defineres som et bredt spekter ulike uønskede seksuelle handlinger som personen ikke har samtykket til eller er i stand til å samtykke til. Sannsynligvis har hver 12. gutt opplevd et seksuellt overgrep før de har fylt 18 år.

Les merLesetid: 4 minutter