Kjønnssykdommer

Mykoplasma: smitte, symptomer og behandling

Mykoplasma er en noe mindre vanlig kjønnssykdom i Norge. Les om smitteoverføring og behandling her.

Slik smitter mykoplasma

Mykoplasma er forårsaket av bakterien Mycoplasma genitalium. Mykoplasma smitter gjennom slimhinnene til en person som er smittet til en frisk person. Vi har slimhinner i munnen, vagina og anus. Det betyr at du kan få mykoplasma ved vaginalt samleie, analsex og oralsex.

Symptomer på mykoplasma

De fleste som er smittet opplever ingen symptomer. I mange av disse tilfellene trenger man heller ikke å teste for mykoplasma. Det er fordi denne bakterien også kan finnes i normalfloraen hos mange, og det betyr at mange kan ha en positiv test på dette uten at det gir sykdom.

For menn gjelder følgende symptomer: utflod fra urinrør, svie ved vannlating, symptomer på epididymitt, eventuelt dersom fast partner har positiv prøve.

De vanligste symptomene kan være:

  • Svie når man tisser
  • Endret utflod
  • Kløe.
  • Man kan også ha symptomer fra endetarmen hvis man er smittet etter analsex (typisk kløe eller svie i endetarm).

Menn som har sex med menn (MSM) anbefales også å teste for mykoplasma.

Behandling av mykoplasma

Behandling for mykoplasma er en antibiotikakur. Som regel med Azitromycin i 5 dager. Da dette ikke regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom må man betale behandlingen selv.

I noen tilfeller må man bruke en annen antibiotikakur som heter Moxifloxacin, da en del av disse bakteriene har utviklet resistens mot Azitromycin. Det betyr bakteriene er motstandsdyktige mot denne kuren, så man får ikke tatt knekken på de. Denne resistensproblematikken er dessverre et økende problem i dag.

Smittespore gamle og nye partnere?

Det er ingen lovpålagt smitteoppsporing, slik som ved positiv klamydia eller gonoré. Det vil si at man ikke er pålagt å informere tidligere partner(e). Likevel er det veldig fint å ta var på egen og andres seksualhelse ved å gi beskjed om mulig smitte.

Dersom du har en fast nåværende partner skal denne personen få beskjed, slik at vedkommende kan bli testet og hindre en mulig smitte tilbake til deg.

Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Herpes i underlivet

Har du utviklet sår eller blemmer nedentil som kan minne om herpes? Genital herpes rammer ca. 30% av alle 30- åringer, men de aller fleste får aldri synlig utbrudd.

Les merLesetid: 2 minutter

Medisinsk ansvarlig lege:
Michael Kumar

Legevisitt AS – Hansteens Gate 12, 0253 Oslo. Org.nr. 917491089.

© Copyright 2022