Kjønnssykdommer

Herpes i underlivet

Har du utviklet sår eller blemmer nedentil som kan minne om herpes? Genital herpes rammer ca. 30% av alle 30- åringer, men de aller fleste får aldri synlig utbrudd.

6. januar 2022Skrevet av: Andrea Birketvedt

Herpes er kjent som en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene i Norge, og kjønnsherpes skyldes som regel viruset HSV-2. Herpes-viruset kommer i to forskjellige varianter: HSV-1 og HSV 2. Begge virusene kan gi kjønnsherpes og munnherpes. HSV-1 (som vanligst gir munnsår) finnes hos omtrent 70% av befolkningen, og i senere tid har man sett at flere og flere også får kjønnsherpes av dette viruset.

Hvordan smittes herpes?

Viruset kan smitte via spytt, hud og slimhinner. Det kan altså smitte ved ubeskyttet sex, også munnsex og analsex. Begge virus-typene (HSV-1 og HSV-2) kan smitte til underlivet, og da kalles det kjønnsherpes. Disse virusene kan også kryssmitte.

Hvis for eksempel en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet og få kjønnsherpes. På den andre siden kan en som har kjønnsherpes, som får munnsex gi munnherpes til den som gir munnsex.


Hva er symptomene på genital herpes?

Typisk for første herpes-utbrudd er at man opplever kløende, prikkende følelse nedentil. Etter noen dager utvikler det seg smertefulle blemmer som brister og blir til sår nedentil. Man kan bli litt hoven, rød og øm, og noen utvikler feber. Noen opplever også at det er vondt å tisse grunnet de åpne sårene. Dette kalles et primærutbrudd og dersom man starter behandling tidlig kan man korte ned på sykdomsforløpet og lindre plagene.

Blir du kvitt genital herpes?

Hvis man blir smittet med en slik infeksjon vil viruset ligge latent (“sovende”) i kroppen resten av livet. Det vil si at viruset vandrer langs nervebaner, og går i hvilefase i såkalte nerveganglier (nerveceller i ryggraden) - denne tiden har man ingen symptomer.

Det er først når viruset våkner fra denne dvalen at man kan få ny utbrudd, det kalles også for sekundærutbrudd. Disse utbruddene er ofte mildere enn den første infeksjonen, og det er ikke alle som får nye utbrudd heller. Hvis man er plaget med residiv (gjentatte utbrudd), kan man etter hvert gjenkjenne symptomene raskt og igangsette behandling tidlig for å lindre symptomer og korte ned sykdomsforløpet.

Hvordan behandler man herpesinfeksjon?


Det er dessverre ingen medisin som helbreder denne sykdommen eller fjerner viruset. Men det finnes behandling som kan korte ned på selve sykdomsforløpet, og man kan bruke lokalbedøvende salve som lindrer ubehaget fra sårene.

Det er også veldig viktig å holde sårene rene slik at det ikke blir en bakterie-infeksjon i såret i tillegg. Medisinen Aciklovir eller Valaciklovir kan hemme veksten og virusets aktivitet, men behandlingen gir bedre effekt jo raskere man starter opp, aller helst innen 3 dager.


Er herpes infeksjon farlig?


Herpesinfeksjon kan være plagsomt, sjenerende og sårene kan være ordentlig vonde. Heldigvis er det ingenting som tyder på at sykdommen i seg selv er farlig. Når sårene har grodd blir huden normal igjen.

Det er viktig med god sår-hygiene for å unngå en tilleggs infeksjon i sårene. Vi anbefaler å skylle sårene med rent kroppstemperert vann (eventuelt fysiologisk saltvann fra apoteket). Dersom sårene gir smerter og ubehag kan lokalbedøvende salve være lindrende.

Den ene gangen denne infeksjonen kan gi alvorlig sykdom er hvis en kvinne føder mens hun har herpes sår (spesielt hvis dette er det første utbruddet). Da kan barnet bli smittet av herpes under fødselen, og dette er alvorlig for en nyfødt som ikke har immunforsvar til å håndtere denne infeksjonen. Dette er svært sjelden noe problem i dag, og man velger ofte å gjøre keisersnitt i disse tilfellene.


Hvordan kan du unngå å bli smittet?

Risikoen for å bli smittet øker ved skifte av seksuell partner, eller dersom man har sår eller skader i huden som øker smitterisikoen under samleie. Kondom er den eneste prevensjonstypen som beskytter mot herpes, men bare til en viss grad (det vil fremdeles være hudkontakt utenom hudområdet som kondomet dekker).


Hvordan skal du gå frem hvis du mistenker at du har genital herpes?

Hvis du kjenner deg igjen i symptomene nevnt over, eller om du lurer på om du har herpes nedentil kan det være lurt å kontakte lege for å igangsette behandlingen raskt. Jo raskere man får startet behandling, desto bedre lindring og kortere sykdomsforløp vil man få.

OBS. vi kan ikke skrive ut behandling ved førstegangsutbrudd, du må derfor ha fått diagnosen og resept tidligere.


Kilder:
​https://www.sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/herpes/
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/infeksjoner/herpes-genitalis-hos-kvinner/
https://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/genital-herpes
https://www.helsenorge.no/sykdom/kjonnssykdommer/herpes-underliv/

Lyst til å lære mer?