Kjønnssykdommer

Kjønnssykdom i halsen?

Mange uttrykker frykt for å bli smittet i halsen ved oralsex, men er det mulig? Kan du bli ramma av klamma i halsen? Les videre for å se hva du kan bli smittet av og hva vi på Hanshelse.no tester for på indikasjon.

21. september 2021

Oralsex (sex med munnen) er blitt en naturlig del av det å ha samleie. Hele 80-90% av dagens ungdom oppgir å ha oralsex. Smitte kan skje men skjer sjelden.

Vi tester ikke for klamydia i hals da det er uvanlig og har liten klinisk betydning. Symptomene du kan oppleve fra halsen skyldes oftest andre ting som halsbetennelse og streptokokkinfeksjon. Derfor er det lurt å ta en generell sjekk hos legen hvis du opplever symptomer.

Gonoré er en sjeldnere og mer smittsom kjønnssykdom. Denne ses hyppigere i land utenfor Skandinavia. Du kan bli testet for gonoré i hals dersom du har hatt oralsex og samtidig har symptomer på seksuelt overførbar sykdom i underlivet. Det er også grunnlag for å teste gonoré i hals dersom du har hatt oralsex med noen som selger seksuelle tjenester og/eller har hatt ubeskyttet sex med person(er) fra eller bosatt utenfor Skandinavia. Menn som har sex med menn er mer utsatt for smitte av gonoré og blir testet ved indikasjon. Gonoré kan smitte fra svelg til penis ved oralsex, men smitte mellom munn eller fra svelg til vulva er ikke dokumentert.

Kjønnssykdommer som kan smitte ved oralsex:

  • Klamydia: Smitte av klamydia til hals er sjelden og gir få eller ingen symptomer. Ved symptomer kan du kjenne på irritasjon og sårhet.
  • Gonoré: Kan smitte ved oralsex, gir normalt symptomer som vond og hoven hals. Er vanskelig å skille fra andre halsinfeksjoner.
  • Herpes: Kan smitte ved oralsex. Herpes munnsår kan smitte til underliv og omvendt. Kondom vil kunne beskytte noe. Seksuell aktivitet under utbrudd vil gi økt smitterisiko.
  • Syfilis: Kan smitte ved oralsex. Syfilis er en sjelden kjønnssykdom i Norge.
  • HIV: En liten smitterisiko ved oralsex, men betydelig lavere enn ved vaginal eller analsex.

Kan jeg få kjønnssykdommer av å kysse?

Ja, både herpes type 1 og type 2 kan smitte gjennom kyssing. Disse kan også spre seg videre til underlivet gjennom oralsex. Sykdommen er lett å gjenkjenne og gir ofte kløe, blemmer og/eller sår på berørt område. Smitterisiko øker ved synlige utbrudd. Herpes er en utrolig vanlig sykdom som dessverre enda oppleves sjenerende for de rammede og er lite snakket om. Mange som er smittet av herpes vet heller ikke at de har det og får aldri symptomer.

Kan ubehandlet klamydia i hals gi lungebetennelse?

Nei, dette stemmer ikke. Lungebetennelse forårsaket av mycoplasma- eller klamydiabakterien har null sammenheng med seksuelt overførbare infeksjoner av samme navn. Chlamydia pneumoniae og mycoplasma pneumoniae er andre typer bakterier enn de som forårsaker en kjønnssykdom (chlamydia trachomatis og mycoplasma genitalium).
Konklusjon: Har du symptomer fra halsen er det mest sannsynlig andre årsaker til dette. Bruk beskyttelse, klin masse og kos deg forsvarlig.


Kilder:
- https://www.nrk.no/livsstil/kjonnssykdommer-i-halsen_-1.7183748
- https://www.sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/gonore/
- https://nhi.no/animasjoner/lunger-og-luftveier/mykoplasma-lungebetennelse/
-
https://sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/gonore/
- https://nhi.no/sykdommer/lunger/infeksjoner/klamydia-lungebetennelse/

Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Herpes i underlivet

Har du utviklet sår eller blemmer nedentil som kan minne om herpes? Genital herpes rammer ca. 30% av alle 30- åringer, men de aller fleste får aldri synlig utbrudd.

Les merLesetid: 2 minutter

Medisinsk ansvarlig lege:
Michael Kumar

Legevisitt AS – Hansteens Gate 12, 0253 Oslo. Org.nr. 917491089.

© Copyright 2022