Kjønnssykdommer

Gonoré: smitte, symptomer og behandling

Gonoré en svært vanlig kjønnssykdom i Norge. Les mer om smitte, symptomer, behandling og dine rettigheter her.

Slik smitter gonoré

Gonoré er forårsaket av bakterien Neisseria Gonorrhoea. Gonoré smitter seksuelt etter direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus.

Vi har slimhinner i munnen, vagina og anus. Det betyr at du kan få gonoré ved vaginalt samleie, analsex og oralsex.

Symptomer på gonoré

Hos menn er det mer vanlig å oppleve symptomer på gonoréinfeksjon enn hos kvinner. De vanligste symptomene er svie ved vannlating, kløe og litt gulaktig utflod.

Er gonoré farlig?

Går du med ubehandlet gonoré kan denne infeksjonen spre seg til livmor og eggledere hos kvinner, og føre til bekkeninfeksjon. Infeksjonen kan spre seg til testikler og bitestikler hos menn. Dette kan på sikt føre til nedsatt evne til å få barn.

Når bør du teste deg

Har du hatt ubeskyttet samleie med en ny partner? Da er det lurt å teste for gonoré. Uansett om du har symptomer eller ikke. Heller en gang for mye, enn en gang for lite.

Du bør også ta en test:

  • Ved symptomer på kjønnssykdom.
  • Dersom partner(e) har påvist infeksjonen.
  • Hvis du har hatt samleie med en person som bor utenfor Norden.
  • Hvis du har hatt sex med en person som har solgt seksuelle tjenester.
  • I tillegg anbefales gonoréprøve til menn som har sex med menn (MSM).

Behandling av gonoré

Gonoré behandles med en gratis antibiotikakur. Det anbefales en kontrollprøve 2 uker etter behandling, uavhengig om du har symptomer eller ikke. Du kan ikke ha sex under behandling.

Dine rettigheter og plikter ved positiv gonoréprøve

På lik linje som klamydia, regnes gonoré som en allmennfarlig smittsom sykdom. Det vil si at man har rett på gratis medisin. Når legen skriver resept på antibiotikakur til deg får du altså hentet ut denne gratis på apoteket. Samtidig er du pliktig til å bidra til smitteoppsporing.

Man kan få hjelp av legen til å kontakte mulige smittede, eller velge å gjøre dette selv. Kort fortalt må man altså spore opp seksualpartnere fra de siste 6 måneder, og informere om at de kan være mulig smittet av gonoré.

Det er også viktig å nevne at positiv prøve ikke nødvendigvis betyr utroskap. Mange kan gå med klamydia over lang tid uten å ha symptomer.

Lyst til å lære mer?

Medisinsk ansvarlig lege:
Simen Brynildsen

Legevisitt AS – Nydalen allé 17, 0484 Oslo. Org.nr. 917491089.

© Copyright 2021 • Tjeneste i samarbeid Legevisitt og Simpleness