Kjønnssykdommer

Gonoré: smitte, symptomer og behandling

Gonoré en relativt sjelden kjønnssykdom i Norge. Les mer om smitte, symptomer, behandling og dine rettigheter her.

Slik smitter gonoré

Gonoré er forårsaket av bakterien Neisseria Gonorrhoea. Gonoré smitter seksuelt etter direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus.

Vi har slimhinner i munnen, vagina og anus. Det betyr at du kan få gonoré ved vaginalt samleie, analsex og oralsex.

Symptomer på gonoré

Hos menn er det mer vanlig å oppleve symptomer på gonoréinfeksjon enn hos kvinner. De vanligste symptomene er svie ved vannlating, kløe og litt gulaktig utflod.

Er gonoré farlig?

Går du med ubehandlet gonoré kan denne infeksjonen spre seg til livmor og eggledere hos kvinner, og føre til bekkeninfeksjon. Infeksjonen kan spre seg til testikler og bitestikler hos menn. Dette kan på sikt føre til nedsatt evne til å få barn.

Når bør du teste deg

  • Ved symptomer på kjønnssykdom.
  • Dersom partner(e) har påvist infeksjonen.
  • Hvis du har hatt samleie med en person som bor utenfor Norden.
  • Hvis du har hatt sex med en person som har solgt seksuelle tjenester.
  • I tillegg anbefales gonoréprøve til menn som har sex med menn (MSM).

Behandling av gonoré

Gonoré behandles med en gratis antibiotikakur. Dersom testen viser at du har gonoré må du oppsøke et legekontor for dyrkningsprøve (PCR-testene våre gir ikke resistensbestemmelse) og deretter kan du få behandling. Disse nye retningslinjene er kommet da gonokokkene har økende resistens mot antibiotikabehandlingen. Det anbefales en kontrollprøve 2 uker etter behandling, uavhengig om du har symptomer eller ikke. Du kan ikke ha sex under behandling.

Dine rettigheter og plikter ved positiv gonoréprøve

På lik linje som klamydia, regnes gonoré som en allmennfarlig smittsom sykdom. Det vil si at man har rett på gratis medisin. Samtidig er du pliktig til å bidra til smitteoppsporing.

Man kan få hjelp av legen til å kontakte mulige smittede, eller velge å gjøre dette selv. Kort fortalt må man altså spore opp seksualpartnere fra de siste 6 måneder, og informere om at de kan være mulig smittet av gonoré.

Det er også viktig å nevne at positiv prøve ikke nødvendigvis betyr utroskap. Mange kan gå med en seksuelt overførbar infeksjon over lang tid uten å ha symptomer. Derfor kan det også være greit å teste seg i starten av et nytt forhold.

Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Herpes i underlivet

Har du utviklet sår eller blemmer nedentil som kan minne om herpes? Genital herpes rammer ca. 30% av alle 30- åringer, men de aller fleste får aldri synlig utbrudd.

Les merLesetid: 2 minutter

Medisinsk ansvarlig lege:
Michael Kumar

Legevisitt AS – Hansteens Gate 12, 0253 Oslo. Org.nr. 917491089.

© Copyright 2022