Hår

Ny behandlingsform mot hårtap?

Tabletter har lenge vært det mest effektive for behandling av hårtap. I fremtiden kommer det kanskje en spray på markedet, som virker lokalt og dermed har færre bivirkninger.

3. august 2022

02.08.22, 12.47: Oppdatert artikkel, finasteridspray er ikke tilgjengelig enda men legemiddelverket er informert om stor etterspørsel.

Ved at det nå forskes på finasterid som lokalbehandling, kan man i mye større grad unngå systemiske bivirkninger av tablett-behandling med finasterid. I en studie som ble gjennomført viste det seg at effekten av tablettbehandling og spray var helt lik. Det var 0% av de som fikk behandling med spray som trakk seg på grunn av bivirkninger, i gruppen med tablettbehandling var det 2,4% som valgte å avslutte kuren.

For en av bivirkningene med tablettbehandling av hårtap er altså nedsatt potens. Dette innebærer redusert sexlyst, problemer med ejakulasjon og ereksjon. Det er vel og merke kun 2% som opplever dette, men disse slutter av den grunn på behandlingen da dette kan gå ut over selvfølelsen.

Effekten av virkestoffet finasterid kommer ofte etter 3 måneder og kan vare i 5-10 år ved jevnlig bruk. Behandlingen fungerer ikke på skallet isse, men kan øke hårveksten og sakte ned progresjonen av hårtap hos de som er utsatt.

Kilder:
https://nhi.no/for-helsepersonell/fra-vitenskapen/ny-mulighet-for-menn-som-mister-haret/

https://www.forhims.com/hair-loss/topical-finasterideLyst til å lære mer?