Hår

Hårtap: Derfor skjer det og dette kan du gjøre

Hårtap kan oppleves plagsomt, ubehagelig og kosmetisk skjemmende. Les om årsakene til hårtap og få tips.

22. desember 2022Skrevet av: Harald Dobloug

De fleste menn opplever hårtap på ett eller annet tidspunkt i livet, men når prosessen starter og hvor raskt den utvikler seg, varierer. Den aller vanligste formen for hårtap blant voksne menn kalles androgen alopesi og starter vanligvis ved tinningen og over issen i et typisk M-mønster.

Men hvorfor mister man håret?

Først må vi poengtere at hårtap kan skyldes både arvelige, hormonelle eller ikke-hormonelle årsaker! Ikke-hormonelle årsaker kan være for eksempel stress, sykdom og kosthold - faktorer som kan utløse eller forverre hårtap.

Hos menn flest er det hormonelle årsaker som dominerer:

Alle menn produserer mannlige kjønnshormoner (androgener) i varierende mengder. Et av disse hormonene kalles dihydrotestosteron (DHT), og dette hormonet påvirker hårproduksjonen i hårkjertlene på kroppen.

Så kort fortalt: høye nivåer av DHT kombinert med sensitive hårkjertler medfører at hårkjertlene krymper og hårproduksjonen reduseres, eller stopper opp. Man regner med at hårkjertlene blir mer sensitive for androgener med alderen, og at slik sensitivitet i stor grad er nedarvet.

Hva kan jeg selv gjøre for å beholde håret?

For å forebygge hårtap anbefaler vi først og fremst et sunt og variert kosthold. Røyker du? Da bør du stumpe røyken - nikotin kan påvirke hårveksten negativt.

Hvis hårtapet allerede har meldt sin ankomst, finnes noen egentiltak som kan forsøkes:

  • I første omgang kan man forsøke å kamuflere hårtapet - her inngår tips som bruk av hårfarge, styling og bruk av extensions eller hårstykker.
  • Man kan få hjelp av frisør til å tilpasse en delparykk, eller klippe til håret slik at man kan kamuflere hårtapet.
  • Husk at hårprodukter som irriterer hårsekkene i hodebunnen kan forverre hårtapet - bruk derfor milde produkter og unngå for mye kosmetikk i kontakt med hodebunnen.


Mange kommer langt med slike tiltak alene, mens for andre må det medikamentell behandling til.

Medikamentell behandling av hårtap

I hovedsak finnes det to medikamentelle alternativer mot hårtap - man kan enten påføre en type væske direkte på hodebunnen, eller man kan ta tabletter. Ingen av medikamentene får håret til å gro på skallet isse - derfor bør behandling starte tidlig for best effekt.

Liniment til hodebunnen

Væsken som påføres lokalt i hodebunnen heter Minoksidil og består av en flaske som har en spiss i enden slik at væsken kommer godt til i hodebunnen. Væsken påføres et par ganger daglig i minst seks måneder.

Virkestoffet i Minoksidil utvider de små blodårene rundt hårkjertlene, og dette har vist seg å føre til at disse opprettholder hårproduksjonen lengre.

Minoksidil ble faktisk opprinnelig utviklet som en blodtrykksmedisin, men viste seg å gi uønsket hårvekst som en bivirkning - man gikk derfor over til å bruke dette som et middel mot hårtap i stedet.

Tablettbehandling

Tablettbehandlingen heter Finasterid, og består av en enkelt tablett som tas én gang om dagen. Denne reduserer mengden mannlig kjønnshormon som kan virke skadelig på tårekjertlene. En lokal variant av Finasterid er for øyeblikket under utvikling.

Hårtransplantasjon kan også være et alternativ i tilfeller hvor hårtapet er særlig plagsomt og man ikke kommer i mål med tiltakene ovenfor.

Hvordan er prognosen på behandling av hårtap?

Det er dessverre ingen behandling som kan stanse hårtapet permanent, men medikamentene som finnes kan bremse eller reversere hårtapet hos enkelte. Likevel er det viktig å vite at effekten oppnås kun under pågående behandling, så når man stanser behandlingen vil hårtapet fortsette etter en viss tid.

Med andre ord: behandlingen må være vedvarende for å opprettholde effekten, og en slik effekt sees først etter langvarig bruk og varierer noe fra individ til individ.

Når regnes hårtap som unormalt?

Når man mister mer enn ca 100 hårstrå i døgnet, betegnes håravfallet som unormalt hårtap, eller alopecia.

Kort om de ulike formene for hårtap (Alopeci)?

Det finnes mange forskjellige former for alopecia.

Androgen alopeci (arvelig hårtap)

Arvelig håravfall er en vanlig type hårtap hos menn. Her ser vi ofte at det starter med viker som utvikler seg til å bli dypere og større. Etter hvert kan det også danne seg en hårløs “måne” bak på toppen av hodet. . De med størst hårtap kan etter hvert miste alt håret.

Alopecia areata (flekkvist håravfall)

Flekkvist håravfall kan gi en eller flere områder hvor man mister alt håret. Flekkvist håravfall kan ofte opptre plutselig, i ung alder. Omtrent 80 % av de som rammes får gjenvekst av håret etter en periode.

Årsaken til Alopecia areata er uvisst , men man tror at det kan være forårsaket av autoimmun sykdom hvor hvite blodlegemer angriper sine egne celler. Med andre ord et forvirret immunforsvar.

Alopecia areata rammen omtrent 2 av 100 i den norske befolkningen.

Alopecia totalis (totalt hårtap på hodet)

En aggressiv utgave av Alopecia areata hvor alt hår på hele hodet faller av.

Alopecia universalis (totalt hårtap på hele kroppen)

En aggressiv utgave av Alopecia areata hvor alt hår på hele kroppen faller av.

Lyst til å lære mer?

Hår

Ny behandlingsform mot hårtap?

Tabletter har lenge vært det mest effektive for behandling av hårtap. I fremtiden kommer det kanskje en spray på markedet, som virker lokalt og dermed har færre bivirkninger.

Les merLesetid: 1 minutter