Kjønnssykdommer

Kondomer: hvorfor dropper vi dem?

Ved å bruke kondom unngår man ikke bare uønsket svangerskap, men i tillegg uønskede sykdommer! Det er jo også ganske viktig, og kult! Les videre, og bli med på en kondomchallenge.

10. februar 2022Skrevet av: William Larsen

Det første kondomet verden har sett, er malt på veggen i en hule i Frankrike. Malingen er anslått å være 12,000-15,000 år gammel. Det er altså ikke et særlig nytt fenomen i seg selv. Men hva beskyttet vår forfader seg mot ved å bruke denne primitive anretningen på sin penis ved samleie? Var det i forsøk på minimere antallet sultne munner i hulen, eller var det for å unngå det plutselige ubehaget i underlivet noen dager senere? Uansett hva grunnen var, kan vi takke våre forfedre for denne fantastiske latekshansken med én finger! Ikke kun fordi det noen ganger er dårlig timing å bli gravid, men fordi den gir oss muligheten til å nyte et aktivt sexliv tilnærmet risikofritt for seksuelt overførbare infeksjoner, eller SOI som vi så kult kaller det.

Likevel viser tall at svært mange ikke benytter seg av kondom under samleie. Det kan tenkes at dette har en sammenheng med normaliseringen av p-piller og andre prevensjonsmetoder. For mange handler nok bruken av prevensjon, til syvende og sist, om å unngå uønsket svangerskap. Dette resulterer naturlig nok i en stadig økning av påviste tilfeller med SOI. Derfor ønsker vi å informere om viktigheten av det å være trygg i sengen!

Klamydia, gonoré, HIV, syfilis, HPV, herpes. Du har helt sikkert hørt om noen av dem før, kanskje har du til og med hørt om alle. Denne gruppen av fryktelige navn faller alle under betegnelsen seksuelt overførbare infeksjoner. Nå er heldigvis HIV ikke like utbredt i Norge som feks. Klamydia, men den eksisterer. Felles for alle, er potensialet til å forårsake alvorlig sykdom hos bæreren. Klamydia, som er svært utbredt i Norge idag, har ofte usymptomatisk forløp, men ubehandlet kan den forårsake alvorlige infeksjoner som infeksjon av livmor, eggstokker, og akutt bekkeninfeksjon. HPV kan potensielt forårsake celleforandringer i livmorhals hos kvinner, og i noen alvorlige tilfeller, livmorhalskreft. Siden våren 2020, og starten på koronarestriksjoner, har vi sett en nedgang i antall SOI-testede. Dette er en uheldig utvikling i dagens økende behov for kartlegging av SOI situasjonen i Norge. Artikkelens første oppfordring er derfor; test deg! Det er enkelt, raskt, og sørger for at du er trygg, både for din heldige partners del, så vel som din egen.

Så du er testet, SOI-fri, og klar for et trygt sexliv! Men hvordan går man frem? Det første, og desidert letteste steget, er å gjøre kondombruk til en vanesak. Jeg hører hva du sier; «det dreper stemningen, det er kjedelig, og det er ikke like digg med». I min jobb som lege hos maja.no og hanshelse.no har jeg hørt alle historiene, og alle unnskyldningene, og svaret mitt er det samme hver gang; gjør det til en vane. Gjør det til den mest naturlige delen av et samleie, nesten mer naturlig enn samleiet i seg selv! Gevinsten man sitter igjen med er den trygge følelsen av å være sykdomsfri (og ikke gravid).


Det er også viktig å få med at f.eks gonoré også trives godt i munn og hals. Det er derfor et godt utgangspunkt å bruke kondom også ved oralsex. Kvinner og menn kan man enkelt kjøre «slikkelappen». Aldri hørt om slikkelappen? Det er en løvtynn lateksduk man plasserer over bl.a vulva ved oralsex. Man kan også lage en slikkelapp ved å klippe opp et kondom. Prøv det, det fungerer!

I en tid hvor Tik Tok og «challenges» dominerer nettbruken hos unge, skulle jeg gjerne likt å sett en «kondomchallenge»! Den kunne handlet om å bruke kondom minst 10 ganger på rad, for så å innkassere din rettmessige heder og ære.
Fra spøk til alvor, så hadde det vært helt fantastisk. 10 ganger hvor begge var helt trygg under samleiet. Og når man først har klart det, hvorfor ikke gå for 20? PS! Det må nevnes at kondom aldri gir 100% beskyttelse mot verken svangerskap eller SOI, men det er likevel ganske nært. Infeksjoner forsårsaket av bla HPV og herpes kan også smitte rundt genitalia, men kondom reduserer risikoen for smitte betydelig.

En svært viktig detalj i denne oppfordringen, er at man må tilse at kondomet blir brukt riktig. Vi reduserer ikke antallet klamydia-tilfeller i Norge ved å ha kondomene på storetåen. Bruk kondomet som forklart på forpakningen, eller se en rask YouTube-video før det store øyeblikket. Dette kan både gutter og jenter gjøre. Gjør dere kjent med typer, størrelser, og bruken av kondomet. Slik fjerner du stresset med å bruke kondom når det gjelder. Kondomet bør være din beste venn! Husk at kondomer ikke liker olje og vaselin. Dersom man trenger ekstra glid er vann- eller silikonbaserte glidemidler veien å gå. Et sprukket kondom er på lik linje med det tidligere nevnte kondomet på storetåen.

For å reduserte antallet SOI-tilfeller er det viktig at alle tar helse på alvor. Dette innebærer å teste seg jevnlig, og bruke god beskyttelse. Gjør det til en automatisk avgjørelse å bruke kondom under samleie. Si nei til sex uten kondom. Gjør kondomet til din beste venn. Aldri forlat huset uten. Klarer du en «kondomchallenge»?

Lyst til å lære mer?