Kjønnssykdommer

Klamydia: symptomer, behandling og rettigheter

Klamydia er blant den vanligste av seksuelt overførbar infeksjonener. Les mer om symptomer, behandling og dine rettigheter.

6. oktober 2022Skrevet av: Andrea Birketvedt

Hva er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon i underlivet og skyldes bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia kan smitte til urinrøret, skjeden, anus og øye. Trakom er en kronisk øyebetennelse, en tilstand som er forårsaket av denne bakterien. Derav navnet. Dette er dog ikke vanlig i Norge.

Forekomst av klamydia

Klamydia er den aller vanligste kjønnssykdommen, og hvert år får ca. 25 000 personer i Norge påvist infeksjonen. Av disse er ca 60 % kvinner, og de aller fleste er under 25 år. Forekomsten har vært stabilt høy i flere år.

Symptomer på klamydia

De fleste (ca. 60–80 % av kvinner og 30–50% av menn) som er smittet merker ingen symptomer i det hele tatt. Av de som har symptomer er det vanligst å oppleve svie når man tisser, endret utflod fra skjeden, eller utflod/kløe hos menn.

Slik smitter klamydia

Klamydia overføres ved direkte kontakt mellom slimhinner i kjønnsorganer eller endetarmen hos en smittet og en frisk person. Det kan også smitte indirekte via fingre eller sexleketøy.

Er klamydia farlig?

Når man blir smittet av klamydia, kan disse bakteriene slå seg ned og formere seg i slimhinnen i urinleder hos kvinner og menn, og på livmorhalsen hos kvinner.

Derfra kan de spre seg videre til prostata eller bitestikkel hos menn, og til livmor og eggledere i kvinner. Hvis man går ubehandlet med klamydiainfeksjon, kan infeksjonen etter en tid utvikle seg til bekkeninfeksjon som er en infeksjon i livmor og eggledere, eller til testikler og bitestikler.

I tillegg er det viktig å vite at hvis man har klamydiainfeksjon er det lettere å bli smittet med andre kjønnssykdommer.

Klamydia og fertilitet

Egglederbetennelse hos kvinner som kan gi nedsatt evne til å få barn. Heldigvis får de fleste symptomer dersom infeksjonen har gått så langt, og man får oppsøkt lege for undersøkelse og behandling.

Hos menn er det uklart hvorvidt evnen til å få barn påvirkes, men det er sannsynlig at klamydiainfeksjon svekker sædkvaliteten.

Hvem bør ta en klamydiatest?

Har du hatt ubeskyttet samleie med en ny partner? Da er det lurt å teste for kjønnssykdom. Uansett om du har symptomer eller ikke. Heller en gang for mye, enn en gang for lite.

Du bør også ta en test:

  • Ved ubeskyttet samleie med ny partner. Uansett symptomer eller ikke.
  • Dersom din partner er bekreftet smittet med seksuelt overførbar sykdom.
  • Om du har symptomer på seksuelt overførbar sykdom.
  • Er gravid og under 25 år.
  • Om du er kvinne og skal sette inn spiral eller før kirurgisk abort.

Kan klamydia forsvinne av seg selv?

Man har ikke full kjennskap til forløpet av ubehandlet klamydia. Studier viser at klamydia går over av seg selv hos noen. Ofte i løpet av et par år. Likevel er det en risiko for å utvikle komplikasjoner som bekkeninfeksjon før dette, og at man kan videreføre smitten. Derfor bør man teste og behandle ved påvist infeksjon.

Når behandles klamydia?

Klamydia skal behandles med antibiotika hvis man har:

  1. En positiv klamydiatest.
  2. Symptomer og mistenker klamydia selv om ikke prøvesvaret foreligger.
  3. Hvis nåværende partner(e) har positiv klamydiatest. I så fall må man levere en prøve før behandling.

Om man har blitt kontaktet av en tilfeldig smittekontakt og du ikke har symptomer, gir man som regel ikke behandling før du tester positivt.

Behandling av klamydia

Antibiotika dreper klamydiabakterien. Førstevalg for behandling er en kur som heter Doxycyklin. Denne kuren skal tas hver dag i en uke.

En alternativ kur heter Azitromycin. Denne kan brukes dersom man er gravid, eller har spesielle grunner til å ikke bruke Doxycyklin. For eksempel ved allergisk reaksjon eller om man går på andre medikamenter.

Det er viktig å vente med å ha ubeskyttet samleie til en uke etter du har fullført behandling. Dette er for å være sikker på at alle bakteriene er døde. Og for å unngå at man smitter partner som igjen kan smitte deg på nytt.

Slik blir du kvitt klamydia uten å dra til legen

Hvis du er usikker på om du har klamydia, og synes det er ubehagelig å dra til legen for å ta test kan du bestille en hjemmetest. Både oppfølging og behandling er inkludert i prisen, og legen kan kontakte dine eventuelle smittekontakter helt anonymt hvis du ønsker.

Sex under klamydiabehandling

Det er viktig å avstå fra sex i én uke etter oppstart av behandlingen. Dette er for å redusere risiko for ny smitte, da behandlingen virker over tid. Man kan ikke regnes som frisk før 1 uke etter at man har startet behandling.

Plikter man å informere sexpartnere om positiv prøve?

Ja. Klamydia er en allmennfarlig smittsom sykdom, og man er pliktig til å la seg behandle og sørge for at mulig smittede partnere får mulighet til behandling.

Derfor må man kontakte partner(e) som man har hatt sex med de siste 6 måneder. Dette kan man gjøre selv, eller så kan legen bistå i slik smitteoppsporing.

Dine rettigheter og plikter ved positiv klamydiaprøve

Klamydia regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom. Det vil si at man har rett på gratis medisin. Når legen skriver resept på antibiotikakur til deg får du altså hentet ut denne gratis på apoteket. Samtidig er du pliktig til å bidra til smitteoppsporing.

Man kan få hjelp av legen til å kontakte mulige smittede, eller velge å gjøre dette selv. Kort fortalt må man altså spore opp seksualpartnere fra de siste 6 måneder, og informere om at de kan være mulig klamydiasmittet.

Det er også viktig å nevne at positiv prøve ikke nødvendigvis betyr utroskap. Mange kan gå med klamydia over lang tid uten å ha symptomer.

Lyst til å lære mer?